10 Ciri Pedagang Wall Street Berjaya

Segmen Perkongsian

10 Ciri Pedagang Wall Street Berjaya

Perdagangan saham atau seumpamanya bukan sesuai untuk semua orang. Ada yang boleh ada yang tidak. Dalam golongan yang boleh juga bukan semua boleh berjaya. Sungguhpun tiada ciri yang jelas, terdapat beberapa ciri yang serupa ada dalam kalangan pedagang yang berjaya.

Dalam artikel kali ini, saya akan berkongsi tentang 10 ciri pedagang saham Wall Street yang berjaya:


Trading strategi. Mereka mempunyai strategi yang mudah dan kekal mengikuti strategi dalam apa jua situasi.


Kawalan risiko. Mereka tidak takut untuk mengaku salah dan segera bertindak mengurangkan kerugian. Kawalan risiko yang ketat membuatkan mereka tidak khuatir dan kekal tenang kerana kesemuanya sudah dirancang.


Kehidupan seimbang. Mereka tahu untuk membahagikan masa dan mengambil “break” supaya tidak menjadi hamba chart. Masa untuk keluarga, riadah dan senaman amat penting untuk kekal harmoni.


Kesabaran. Mereka juga mempunyai kesabaran yang tinggi ketika dalam kerugian ataupun keuntungan. Selepas mengalami sesuatu kerugian mereka akan tenang dan berhenti trading serta bermeditasi.


Kemahuan tinggi. Trader berjaya juga mempunyai kemahuan untuk berjaya yang tinggi. Mereka akan terus memperbaikki skills mereka. Mereka akan sentiasa menambah pengetahuan untuk mempertingkatkan prestasi.


Disiplin. Mereka juga sangat disiplin dan tidak mudah terpengaruh atau dipengaruhi oleh pasaran ataupun orang lain. Ini membuatkan mereka kekal focus dalam pasaran. Segala tindakan diambil berdasarkan fakta dan bukan emosi.


Pertahanan. Mereka tahu bila hendak menyerang dan bila perlu bertahan. Dalam setiap keadaan “protect your money, profit later”


Kenal diri. Pedagang berjaya juga tahu dimana kekuatan dan kelemahan mereka. Hanya dengan mengenal kelemahan mereka boleh memperbaikkinya. Perkara ini boleh dikelapasti apabila mereka membuat trading jurnal untuk rujukan.


Kenal apa yang diperdagangkan. Mereka juga sangat “familiar” dengan apa yang diperdagangkan. Mereka tidak akan melabur dalam apa-apa yang fishy ataupun too good to be true.


Persediaan. Pedagang berjaya juga sentiasa bersedia untuk merebut peluang. Mereka bersedia dari capital, masa dan tenaga untuk melaksanakan misi.


Segmen Saham Pilihan

Atlassian Corporation Plc (TEAM)

Carta: harga saham TEAM

2017 @USD25

2018 @USD99 (hi point)

Peratus kenaikkan 296%Rajah : TEAM growth rate

Harga semasa USD81

Modal CFD (20%) FP Markets USD16.20

50 Unit Cash USD4050

50 Unit CFD USD810


Jadual : Harga berdasarkan tarikh 15/12/18

Berdasarkan jadual diatas, dalam kaedah biasa, untuk membeli 50 unit saham BEAT, kita memerlukan modal USD3200. Dengan penggunaan CFD, FP Markets menawarkan TEAM dengan keperluan 20% sahaja iaitu USD810 untuk membeli 50 unit BEAT. Untuk mula menyediakan portfolio pelaburan saham anda, boleh hubungi saya terus di http://swingtrading.wasap.my


PERINGATAN!!

Segala perkongsian yang dibuat bertujuan untuk pendidikan sahaja.

Untuk mengetahui lebih lanjut boleh menghubungi saya di

http://swingtrading.wasap.my

https://www.facebook.com/mohdshukrimahadi.


Sekiranya rakan pembaca berminat untuk menjadi agen FP Markets (remisier broker saham USA) silakan menghubungi saya. Tidak menjadi masalah sekiranya anda sedang menjadi IB dimana-mana juga broker FX kerana produk saham ini berlainan dari FX. Anda berpeluang menambahkan portfolio penawaran produk untuk para pelanggan anda dan memberi lebih banyak pilihan kepada mereka. Support dan pengajaran juga kami sediakan.

Terima kasih.

www.shukrimahadi.com

www.smarttrader.com

Featured Posts