Berapakah Modal Trading Forex Yang Sesuai?


MODAL TRADING

Saya sering kali juga mendapat soalan berapakah modal minima yang harus dimulakan untuk trading??

Jawapan yang saya boleh kongsikan ialah seberapa besar yang boleh ( ingat duit lebihan dari simpanan )

Kita ambil contoh.

Sekiranya anda bermula dengan 500USD. Dan setelah satu tahun, anda berjaya mencapai 100% keuntungan dan kini equity anda ialah 1000USD. Keuntungan 100% setahun adalah sangat baik kerana ASB hanya memberi pulangan 8% setahun. FD pula hanya 3% setahun. Manakala kebanyakan hedge fund terbaik dunia pon hanya menjana antara 30-50% setahun.

Jadi kita lihat pula...berapa banyak masa yang telah anda gunakan untuk menjana keuntungan 500usd tadi...mungkin anda menggunakan 500 jam dalam tahun Itu membuat Analisa dan menguruskan trading anda.

Dalam perkiraan mudah USD500/500 jam, anda menjana USD1/jam untuk menghasilkan pendapatan tersebut. USD 1/jam bersamaan RM4 pada masa ini.

Jadi adakah berbaloi menghasilkan RM4 sejam? Sedang kan jika anda overtime di tempat kerja atau membuat kerja part time anda boleh dapat lebih dari RM4/jam tanpa risiko kehilangan modal!! Ini belum diambil kira sekiranya anda MC kan akaun trading.

Kesimpulannya jangan under capitalise dalam trading. Biar pulangan anda berbaloi dengan pelaburan masa, tenaga dan wang ringgit.

Be A Smart Trader.

Jangan buat kerja sia-sia.

Sila like/share/komen sekiranya bermanfaat.

Shukri Mahadi

Www.pamm.vip

Featured Posts
Recent Posts