ETORO IALAH DISCOUNTED STOCK BROKER.

Untuk terlibat dalam pasaran saham, pelabur memerlukan broker yang mempunyai akses ke exchange.


Broker saham boleh dikategorikan kepada 2 jenis.


  1. Full service broker

  2. Discounted broker


sumber: rujuk sini


Secara ringkasnya,


Full service broker ialah ibarat kita makan malam di hotel Hilton. Terdapat pelayan menunjukkan meja, meletakkan kain di peha, menuang air, mengambil pesanan. Kemudian makanan dihidang dengan penuh bergaya, alunan musik mendamaikan. Selepas makan, bil yang anda terima untuk makan malam dua orang beratus-ratus ringgit.

Contoh broker: Goldman Sachs, JP Morgan, Maybank, RHB.


Discounted broker ialah ibarat restoran self service. Sebagai contoh kita pergi makan di McD. Buat pesanan sendiri di papan elektronik. Bayar dahulu. Tunggu no anda di panggil. Ambil makanan anda sendiri. Cari meja kosong. Lepas makan sila kemas sendiri juga. Bil anda maybe RM20/30 sahaja.

Contoh broker: Etoro, Robinhood, Webull.


Jadi Etoro ialah broker saham dalam kategori self service broker. Kita tidak boleh expect service lima bintang kerana:

  • Etoro menawarkan zero fees untuk pembelian saham sebenar.

  • Etoro tiada cas penggunaan platform.

  • Tiada fees real time data.

  • Akaun Islamic menawarkan margin tanpa faedah.

  • Platform copytrade percuma.


Discounted broker tidak mempunyai customer service yang terbaik kerana mereka perlu mengurangkan kos operasi supaya pelanggan dapat terus menikmati faedah seperti diatas tanpa membayar fees perdagangan yang tinggi.


Sekiranya pelanggan mempunyai masalah, selain menghubungi support secara email/live chat, kebanyakkan persoalan anda telah tersedia jawapan di page FAQ. Ini ialah ibarat papan pesanan di McD tadi. Sila sentiasa merujuk ke page ini untuk sebarang persoalan anda.

https://www.etoro.com/customer-service/help/

So akhir kata, sekiranya anda mengharapkan service yang paling pantas, maka discounted broker seperti ETORO adalah tidak sesuai untuk anda gunakan.


Tetapi jika anda mencari broker saham paling jimat dengan platform paling inovatif, maka Etoro is the best broker for you and me.


Semoga bermanfaat.


Buka akaun percubaan disini: https://cutt.ly/downloadappsaham
Featured Posts
Recent Posts